Wij denken vaak in smaakprofielen. Door het stellen van een aantal vragen proberen we in de winkel achter het smaakprofiel van jou, of van degene die de wijn gaat drinken, te komen. Omdat wij onze wijnen altijd proeven, kunnen wij het smaakprofiel dat bij jou past perfect matchen met onze wijnen. Eerder hebben we het smaakprofiel
'vol, dik, romig en vettig' voor witte wijn behandeld.(
bekijk hier) De nieuwsbrief gaat dit keer over smaakprofielen
bij rode wijn. Als leidraad gebruik ik deze keer het boek
Winefolly.
Meer dan anders stelt men gedurende deze tijd van het jaar de vraag: ‘
Heb je een lekkere stevige volle rode wijn?’. Of een wijn ‘lekker’ is, dat is persoonlijk. Daar kunnen we dan ook niet zoveel veranderen en daar kom je pas echt achter op het moment dat je hem proeft.
Dan de termen
stevig en vol. Ik denk dat het twee termen zijn die zelfs nog los gekoppeld kunnen worden van elkaar. Het boek plaatst namelijk best wel wat
volle rode wijnen bij het
smaakprofiel ‘soepel’ [medium bodied]. En dat heeft grotendeels te maken met ontbreken van
tannine in de wijn. Daarnaast leveren de druiven uit de categorie soepel doorgaans veel fruit in volume waardoor de wijn een vol mondgevoel kan geven terwijl hij niet perse
stevig is. Bij
smaakprofiel stevig [full-bodied] draait het dus meer om rode wijnen met een hoger tanninegehalte.
[Tannine is een looizuur en kom je tegen in schillen en pitten. Wij noemen we het ook wel de peper en zout in rode wijn.] Stel je moet clusteren om zo een beeld te krijgen van wat bij je past…Wat past dan bij jou? Hieronder per smaakprofiel een aantal druiven/wijnen die je misschien wel bekend doen voorkomen. Verderop staan wat concrete voorstellen uit de
categorie soepel.