semillon wijnen vaak in combinatie met sauvignon blanc
Sémillon is een half vroegrijpend witte druivenras wat vooral in de Bordeaux-streek zeer veel aangeplant staat. Het is een druivenras wat goed groeit, en hele royale opbrengsten heeft, met name van de oudere stokken. De Sémillon heeft een voorkeur voor kalk en kiezelbodem, en een koel klimaat. Wijnen van de Sémillon zijn soepel en aromatisch en hebben een lage zuurgraad. De geur doet denken aan honing, droge vruchten, bijenwas, fruit (abrikoos, mango en perzik) en bloemen en het alcoholgehalte is vaak aan de hoge kant. De Sémillon is ook zeer geschikt om te laten rijpen en lageren op eikenhouten vaten, het geeft een rijkere smaak aan de wijn. Met name in Australië in de Hunter Valley heeft men veel succes met deze methode, en produceert er cepage-wijnen van de Sémillon-druif. Wijnen van de Sémillon-druif zijn doorgaans brede, zware wijnen, en daarom wordt de Sémillon vaak in assemblages gebruikt. Vooral in combinatie met Sauvignon Blanc maakt men in bv de Bordeaux-streek mooie wijnen met een levendige frisheid. Omat de Sémillon een dunne schil heeft, is hij gevoelig voor aantasting door ‘edele rotting’. Heel bekend en alom geliefd zijn dan ook de edelzoete wijnen uit de Sauternes.
Hieronder een overzicht van landen waar de Sémillon aangeplant wordt, en de eventuele andere benadering van deze druif.
- Frankrijk: Chevrier, Columbier, Malaga, Blanc Doux
- Israël
- Zuid-Afrika: green Grape, groen druif
- Verenigde Staten
- Chili
- Argentinië
- Australië: Hunter (River) Riesling, Hunter Valley Semillon
- Balkan: Semiljon
- Nieuw-Zeeland