Sangiovese, de kwaliteitsdruif van Toscane!
Sangiovese is een laatrijpende druif. De sangiovese is de kwaliteitsfruif van de Toscane. De sangiovese druif word gebruikt voor de bekende wijn "Chianti"
Het is de meest aangeplante druif van Italië. De sangiovese heeft veel klonen en subrassen. Vaak heeft de wijn die gemaakt is van de sangiovese een evenwichtige en zuurrijke smaak. De wijnen zijn hierdoor geschikt voor rijping op de fles. De kwaliteit van de Sangiovese wijnen kan uitlopen van eenvoudig tot aan topklasse. Het boerse karakter komt men vaak tegen bij wijnen die gemaakt zijn van deze druif. Mede daardoor is de combinatie met de cabernet sauvignon subliem.
Zoals al eerder vermeld kent de sangiovese druif veel subrassen en klonen. Hieronder worden er een aantal beschreven:
- Montepulciano: Sangiovese Grosso, Prugnolo Gentile
- Westelijk Toscane: Brunello, Sangiovese Piccolo, Sangioveto, Morellino
- Corisca: Nielluccio
Onderstaande wijnen van de Sangiovese: