Prosecco online bestellen op vanlieverlee.nl
Prosecco vindt zijn oorsprong in de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene. Als eeuwen lang groeit hier de prosecco druif. Inmiddels is het zo gegroeid dat er een grote verspreiding heeft plaatsgevonden in het gebied. De heuvels van Conegliano-Valdobbiadene zijn een ideale omgeving voor de prosecco druif.
Veel mensen weten niet dat prosecco de druif is. Prosecco is een witte druif en groeit alleen in Italië. Het is een wit druivenras dus men kan er geen rosé “prosecco” van maken. Er bestaat letterlijk gezien geen rosé prosecco.
De prosecco wijn bevindt zich in de regio Veneto. Ongeveer 50 km ten noorden van de stad Venetië. De prosecco druif staan op de heuvels gepland tussen de steden van Conegliano en Valdobbiadene. Het productie gebied van de prosecco is ongeveer 15 gemeente en heeft een oppervlakte van ongeveer 18.000 hectare. Alle prosecco stokken staan op het zuiden gerichte hellingen. Ze planten de stokken ongeveer tussen de 50 en 500 meter boven zeeniveau.
Inmiddels zijn er ongeveer 4.300 hectare geregistreerd als DOC. Ongeveer 1 miljoen flessen hiervan behoren tot de top, de zogenoemde Superiore di Cartizze prosecco.
Prosecco wordt gemaakt als vino Frizzante of Spumante. Het verschil zit in de bubbels van de prosecco. Frizzante geeft aan dat de prosecco minder bubbels bevat dan de Spumante. Deze variant wordt gemaakt door middel van de Cuve Close. Hierbij geld dat men grotere hoeveelheden tegelijk laat gisten om bubbels te krijgen. Bij een spumante gebeurt dit per fles. Dit noemen ze Méthode Traditionelle.
Prosecco kun je het beste binnen 1 jaar opdrinken. Zo blijft hij fris en behoud je de mousse die zich bevindt in de prosecco. Drink de wijn gekoeld en is ideaal als aperitief of bij schaal en schelp dieren. Prosecco heeft niet dezelfde kwaliteit als champagne maar er komen er een paar aardig in de buurt.
Het afsluiten met touwtje of met schroefdop houdt in dat het om een frizzante gaat. Bij een spumante bevindt zich een muselet om de kurk.