Wijnen van de pinot gris druif online!
De Pinot Gris is een vrij vroegrijpend druivenras en wordt gerekend tot de witte druiven. Het is echter een variant van de Pinot Noir, en de rijpe druiven hebben dan ook een lichtrode, soms grijze gloed over zich. Af en toe kan men dan ook in wijnen van de Pinot Gris een vleug van rose zien. De Pinot Gris is geen makkelijke druif omdat de de druifjes heel vast tegen elkaar aan de tros zitten. Het water van de najaarsregens blijft makkelijk in de tros zitten en dit maakt de Pinot Gris gevoelig voor rot. In koelere gebieden zoals Noord-Italie en Nieuw-Zeeland is men daarom geneigd om de druiven vroeger te plukken, wat resulteert in lichte, levendige wijnen die over het algemeen wat strakker zijn en een behoorlijke zuurgraad hebben. In de wat warmere gebieden zoals de Franse Elzas oogst men de Pinot Gris laat, en laat men de botrytis soms zijn gang gaan. Het resultaat is dan volle witte wijnen die sappig zijn met de geur en smaak van tropisch fruit, en niet zelden met een restzoetje. In allebei de gevallen treft men in de wijnen van de Pinot Gris een onmiskenbare kruidige smaak en geur.
Hieronder een overzicht van de landen waar men de Pinot Gris verbouwt, met de eventueel afwijkende naam er achter.
- Frankrijk: Tokay d’Alsace, Auxerrois gris, Fromenteau, Fromentot, Malvoisie Blanc, Pinot Beurot
- Italie: Pinot Grigio
- Duitsland: Rulander, Grauwer Burgunder, Braouburgunder, Grauklevner, Tokayer
- Oostenrijk
- Luxemburg
- Hongarije: Szurkebarat
- Roemenië
- Californië
- Australië
- Zwitserland: Malvoisie
- Nieuw-Zeeland