Productomschrijving
Angelo Gaja Sito Moresco
De druiven voor deze Langhe DOC zijn afkomstig uit Barbaresco, Treiso en Serralunga. Een van die percelen gaf de naam aan de wijn, genoemd naar zijn voormalige eigenaar Moresco. Was dit in de oogsten van vóór 1998 nog een wijn waarin nebbiolo domineerde, vandaag de dag zijn merlot en cabernet sauvignon óók voor ongeveer een derde vertegenwoordigt in de Sito Moresco. Iedere druivenvariëteit wordt apart gevinifieerd: met de schilletjes gaan de handgeplukte vruchten de gisttanks in waar de suikers in twee weken tijd bij ongeveer 26 graden Celsius worden omgezet in alcohol en koolzuur. Pas na malolactische gisting komt de samenstelling tot stand. Vervolgens gaat de jonge assemblage voor anderhalf jaar in barriques en nog eens 6 maanden voor flesrijping de kelders in. Hoewel de wijn geschikt is om direct gedronken te worden komt een aditionele rijping van vier tot vijf jaar de wijn ten goede. Probleem van deze wijn is dat de gemiddelde opbrengst van de druiven per hectare klein is waardoor de vraag naar deze geweldige wijn ieder jaar groter is dan het aanbod. De reden voor de grote belangstelling voor deze wijn zit in z’n kwaliteit. De Sito Moresco combineert het karakter en raffinement van de nebbiolo druiven met de toegankelijkheid van cabernet en merlot. In de neus neem je rijpe rode vruchten waar, iets van chocola en een aangename kruidentoets. De tannines zijn mild, zelfs zijdezacht en de romige structuur van deze Langhe DOC maakt hem tot een prettige Italiaanse allemansvriend. Vroeg op dronk maar enkele jaren flesrijping zal de liefhebbers plezieren.
De geschiedenis van Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder z’n eigen naam opricht. Een generatie later is het Giovanni’s zoon Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Beiden leren hun zoon Giovanni – genoemd naar zijn opa dus – dat je als wijnmaker geen concessies moet doen: niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn. Jaren later maakt zoonlief Giovanni geweldige Barbarescos waarover in heel Italië wordt gesproken en Gaja-wijnen worden synoniem voor topkwaliteit. Iedere verdiende lire wordt weer geïnvesteerd in het bedrijf en nieuwe wijngaarden worden gekocht. In 1961 komt Giovanni’s zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rijn en in Californië. Vol met frisse ideeën was hij teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.