De colombard druif! Alle uitleg over de Colombard.
De Colombard is een witte druivensoort die men vaak ziet in het zuid-westen van Frankrijk, in de Gascogne. Het is een compacte, kleine druif met een goudwitte kleur, die wel een heel jusrijke pulp bevat. Het is een zeer productieve druif aan een druivenstok die vroeg uitloopt, en daardoor heel gevoelig is voor nachtvorst.
De wijnen gemaakt van de Colombard zijn fruitige, aangename wijnen, met aroma’s van citrus, meloen, limoen, passievruchten en kamperfoelie. Vaak ziet men de Colombard in een assemblage met Chenin Blanc of Chardonnay. Aanbevolen is om wijnen van de Colombard jong te drinken.
In de cotes de Gascogne maakt men van de Colombard een basiswijn met een mooie grapefruit-achtige helderheid en aangenaam gronderig karakter. Deze basiswijn gebruikt men vervolgens om Armagnac uit te destilleren. Ook in de Cognac-streek is de Colombard een veelgeziene druif. Het is namelijk één van de weinige toegestane druiven die men gebruikt voor de productie van Cognac.
De Colombard ziet men ook terug in Zuid-Afrika en Californië, waar de wijnen van deze druif behoorlijk populair zijn. Door het warmere klimaat, krijgen ze een vollere structuur mee met behoud van de frisheid van perzik en citroen. Dit maakt de Colombard toch tot een aangename wijn voor alle dagen.
Wijnkoperij Van Lieverlee voert een groot aantal kwaliteits wijnen voor de particulier en de horeca klant.
Kijk voor meer informatie: