Chardonnay wijnen op vanlieverlee.nl
De Chardonnay is misschien wel de bekendste witte druivensoort. Hij is wijdverbreid over de hele wereld, voornamelijk omdat hij zeer goede eigenschappen bezit, maar zeker ook omdat hij het overal opmerkelijk goed doet. Het is een vroegrijpende druif, goed bestand tegen kou, maar ook in de warmte gedijt hij goed. Van oorsprong is Chardonnay waarschijnlijk afkomstig uit de Bourgogne. Van zichzelf heeft de Chardonnay niet bijzonder veel aroma, maar deze krijgt hij voornamelijk bij de vinificatie en eventuele rijping. Chardonnay leent zich namelijk bijzonder goed om te laten rijpen op eikenhouten vaten. In koelere klimaten ontwikkelt de Chardonnay zich tot een frisse, sappige wijn, met de smaak van groene appelen. Is het klimaat wat gematigder, dan kan men smaken verwachten als meloen en gele vruchten. Juist in de wat warmere klimaten is de kans groter dat de Chardonnaydruif logge, zware wijnen geeft, met aroma’s van exotische vruchten als mango en ananas. In de wijnen van de Chardonnay die niet op eikenhout rijpen, ziet men vaak dat smaken van fruit, citrus, ananas, perzik en vijgen de boventoon voeren. Laat men de Chardonnay in eikenhouten vaten rijpen, dan ontwikkelen zich smaken als tropisch fruit, noten, honing en toast, en ontwikkelen zich de welbekende fijne vanillegeuren. Vaak ziet men ook dat Chardonnay-wijnen tegen het zoete aan neigen omdat het alcoholpercentage behoorlijk kan oplopen. De meeste Chardonnay’s zijn volle wijnen met een stevig herkenbaar bouquet en een lange afdronk. Vaak wordt de smaak van volle Chardonnay omschreven als ‘vettig’. De Chardonnay wordt gebruikt in monocépages, maar ook gemengd in assemblages met andere druivensoorten.
De oorsprong van de Chardonnay ligt in Frankrijk, waar dan ook de beroemdste Chardonnay’s vandaan komen. Met name de Bourgogne is de bakermat van veel bekende wijnen, gemaakt van de Chardonnay-druif. Voorbeelden daarvan zijn Chablis, Mâcon Blanc, Kendall Jackson Chardonnay en Laurent Miquel Chardonnay
Een zeker zo bekende wijn van de Chardonnay-druif is Champagne. Champagne is afkomstig uit de gelijknamige streek in Frankrijk, gecentreerd om de steden Reims en Epernay. De arme, kalkrijke grond uit deze streek is zeer geschikt voor de Chardonnay. De witte mousserende wijn, meestal geassocieerd met feestelijke gelegenheden is meestal een assemblage van de blauwe druivensoorten Pinot noir en Pinot meunier, en van de witte Chardonnay. Is een Champagne uitsluitend gemaakt van Chardonnay-druiven, dan noemt men dat een ‘Blanc de blanc’ , wat letterlijk betekent: witte wijn van witte druiven. Kenners en liefhebbers pleiten er voor om Champagne niet alleen te drinken bij speciale gelegenheden, maar er vaker van te genieten, want ook aan tafel kan deze wijn verrassende wijn-spijscombinaties opleveren.
Naast Frankrijk treft men de Chardonnay vaak in Californië, Zuid-Afrika, Chili en Australië waar men hele goede resultaten met deze druif behaalt, en zelfs in België weet men een kwaliteitswijn van Chardonnay-druiven te produceren. Andere landen waar men de Cardonnay aangeplant heeft zijn talrijk:
- Spanje
- Italië
- Duitsland
- Oostenrijk
- Hongarije
- Bulgarije
- Roemenië
- Moldavië
- Slovenië
- Canada
- Argentinië
- Nieuw-Zeeland